Kezdőlap
Hírek
Kultúra
Fényképek
ISPA
Közhasznú...
Letöltés
Archivum

Emléktábla avatás 2009.11.05-én

Az emléktáblát állítottak a horvát hívők a Szent Bertalan Kápolna 1828-as felújításának emlékére a Pécsi Püspökség alapításának 1000 éves évfordulója alkalmából  - August Šenoa Horvát Kulturális Egyesület Pécs 2009. Felszentelte Báthory László apátplébános.

 

 

 

 

  Gyükés történetéből
Boszniából katolikusok, azaz horvát-bosnyákok tömegesen a török kiűzése (1686) után jöttek jobbágyként, Radonay Mátyás püspök szorgalmazására, először egyházi birtokokra, később világiakra is, részben bosnyák ferencesek vezetésével. Pécsre is települtek, a város Gyükés dűlőjében bosnyák szőlőművelőknek építették a Szent Bertalan kápolnát. 1848-ban bosnyák iparosok vállalták a Budai városrész őrzését, és ki is verték onnan a szerb granicsárokat.
[Forrás: Dr. Gábriel András - Bosnyákok Baranyában]

A Bertalan-hegyen álló kápolnát 1749-ben építették egy ott lakó remete kezdeményezésére. Felette van a Bertalan-szikla és a Bertalan-kilátó. Régen híres búcsújáró hely volt. A kápolnához sokan elzarándokoltak a közeli falvakból Bertalan napján. (A horvátok barolovo néven tartották számon ezt az ünnepet. A burgundiai Gros családból származó Bertalan 1219-1251 között, tehát több, mint három évtizedig volt Pécs püspöke.[2] Szent Bertalan szőlője lehetett az alapja annak, hogy Pécs keleti határrészében épült fel 1749-ben a Bertalan névre szentelt barokk kápolna.

Gyükésiek Napja

2007
A PécsTV riportja az eseményről ::: video :::
A Régió Rádió riportja az eseményről, riporter Kovács Miklós ::: hang :::

2006
A PécsTV riportja az eseményről ::: video :::